Geboortefotograaf Joanne Priscilla

Joanne (Priscilla) Noordam

De Feiten

Ik ben Joanne, geboren in 1976 in een klein dorpje in het midden van Nederland. Opgegroeid en gepuberd op deze landelijke plek. Na de middelbare school verhuisd naar Breda om daar te studeren. Op verschillende plekken gewoond voordat de liefde me trok naar Numansdorp, waar ik inmiddels alweer een tijdje woon met mijn man Marco.

In januari 2016 werd mijn grote droom werkelijkheid. Een droom waarvan ik lange tijd niet eens durfde toe te geven dat ik ‘m had. Deze droom, genaamd Jaran, is inmiddels alweer 2 jaar. Het mama-zijn vond ik best een grote stap (zou ik het wel kunnen) en nu kan ik alleen maar zeggen dat het het grootste cadeau in m’n leven is.

Geen idee wanneer ik precies begon met fotograferen. Het zal ergens rond 2001 geweest zijn, gok ik. Gewapend met één van de eerste digitale compact camera’s, een tweetal bouwlampen van de Gamma en mijn zus als model ging ik aan de slag. In een aantal jaar leerde ik (zelf) het belangrijkste van camera’s, lenzen, licht/belichting en nabewerking. Ik werkte veel met modellen en specialiseerde me in stockfotografie. In 2010 heb ik mijn hobby onder de naam CreaNostra ingeschreven bij de KvK. Door omstandigheden (o.a. verhuizing, studie) kwam de camera steeds minder uit de tas en belandde deze uiteindelijk zelfs in een stoffig hoekje van de zolder. Een heftige gebeurtenis heeft heel wat puzzelstukjes doen opwaaien…. en vervolgens weer in elkaar laten vallen. En ineens is je zicht weer fris en helder.

Schoonheid is niet iets dat gecreëerd hoeft te worden. Het is gewoon een kwestie van (goed) kijken. Schoonheid zit in het leven zelf, in alle facetten. Zelfs in de moeilijke en pijnlijke. Het leven is één grote oneindige inspiratiebron,  waaruit iedereen mag putten.

En zo kreeg ik weer de behoefte om dingen vast te leggen om ze zo voor altijd te kunnen bewaren. De model fotografie heb ik achter me gelaten en nu stort ik me vol overgave op reportagefotografie, waarin ik vanaf de zijlijn de (wat mij betreft) mooiste levenservaringen vastleg, en ze daarna terug kan geven, zodat ze voor altijd herbeleefd en gekoesterd kunnen worden. Al snel kwam ik erachter dat mijn grootste passie ligt in fotografie rondom en tijdens de geboorte. Hoe dat zo is gekomen, vertel ik je in mijn persoonlijke blog ‘De geboorte van een geboortefotograaf‘.

Geboortefotografie is zonder twijfel een passie. Meer dan een week heb ik gestuiterd door het huis, zo vol was ik van de eerste geboorte die ik mocht vastleggen. Die oerkracht en intensiteit, de emotie, de intimiteit, de ontlading, de liefde en trots. Inmiddels is dat alweer meer dan 2 jaar geleden en ondertussen heb ik al vele geboortes mogen vastleggen. Toch bruist het iedere keer weer zoals die allereerste keer wanneer ik de camera uit mijn tas haal voor wederom een bijzondere en unieke geboortereportage.

De Spiegel

Ik ben een gevoelsmens, die soms teveel in haar hoofd zit. Ik houd van erwtensoep, ook tijdens een hittegolf. Ik ben ongeduldig (behalve blijkbaar in combinatie met fotografie), maar heb wel doorzettingsvermogen. Kan ‘diep’ gaan, maar ook fladderen. Liever wat op de achtergrond, behalve als ik dans. Stimorol Fusion Vanilla Mint.. altijd. Gevoel voor humor, maar moppen vertellen kan ik niet. In eerste instantie wat gereserveerd (heel irritant), maar spontaan in prettig gezelschap. Streng, met name voor mezelf. Wil alles graag beter dan goed doen. Kan genieten, vooral van de kleine dingen. Geen koffie, maar (kamille)thee…. Met chocola natuurlijk :-P.

De Droom

Had je me dit een tijdje geleden gevraagd, dan had ik gezegd dat mijn grootste droom is om samen met Marco een klein wondertje op de wereld te zetten. Inmiddels ben ik getrouwd (wat volgens ingewijden al een wonder op zichzelf is 😉 ) en is ons wondertje werkelijkheid. Ik wil de komende jaren verder groeien en specialiseren in de geboortefotografie. M’n hoofd zit vol ideeën…

Joanne Priscilla