Het had een kerstkindje kunnen worden, de uitgerekende datum was immers 25 december. Die dag blijft het echter stil in de speciale baby WhatsApp groep en op 26 december rond 20:00 uur stuur ik een berichtje dat ze op moeten schieten willen ze nog een kerstkindje op de wereld zetten. Nick geeft aan dat hij de boodschap door zal geven. Ook die avond blijft het verder stil, dus een kerstkindje is het niet geworden. 2 dagen later krijg ik van Nick een berichtje dat de weeën zijn begonnen. De verloskundige, die er 20 minuten later is, stelt vast dat Lieke al 3 cm ontsluiting heeft. Het probleem is echter dat het ziekenhuis van voorkeur, in ieder geval tot 9 uur, vol is. Ze besluiten af te wachten en tegen 9 uur het ziekenhuis nog eens te bellen om te kijken of er dan plek is. Ik geef aan dat ik alvast richting Utrecht zal gaan rijden en een koffiestop zal maken bij mijn moeder die in Gorinchem woont. Ik ben dan al halverwege, dus mocht het onverwachts snel gaan kan ik ook sneller op plaats van bestemming zijn. Ik zit nog maar net met m’n kop thee aan de keukentafel wanneer Nick me laat weten dat het ziekenhuis nog steeds vol is en dat ze nu naar het WKZ zullen gaan. Ik drink m’n thee snel op en vervolg m’n weg naar Utrecht.

“Direct slaat de paniek toe.”

Wanneer ik tegen 10 uur de parkeergarage in rijd laat Nick me weten in welke verloskamer ze zitten, maar als ik lees dat Lieke ondertussen al is begonnen met persen slaat de paniek direct toe. Nee toch, het zal toch niet dat ik nu te laat ben. ‘Hoe kom ik het snelst op de 2e etage?’ vraag ik gehaast (en daardoor mogelijk wat onvriendelijk) aan de aardige dame bij de receptie. Ze begint te lachen omdat ze beseft dat het afdeling verloskunde is die op de tweede etage zit en ze wijst naar de trap naast de hoofdingang. Ik ren de trap op, inclusief zware camerakoffer. Wanneer ik de verloskamer binnenloop hoor ik nog geen babygehuil en als ik Lieke zie liggen, kan ik met gerust hart concluderen dat de kleine er nog niet is. Gerust is Lieke in ieder geval niet, want tijdens elke wee geeft ze alles wat ze heeft om haar kleine meid geboren te laten worden. Na een kleine 15 minuten stelt de verloskundige voor om van positie te wisselen. Lieke ligt nu op haar rug en er wordt voorgesteld om om te draaien, zittend op haar knieën. Het bed wordt omhoog gezet, zodat Lieke tussen de weeën door haar hoofd in het kussen kan leggen om zo wat te kunnen ontspannen. Nick staat aan de andere kant van het bed en af en toe raakt hij Lieke liefdevol aan. Ik kan aan hem zien dat het hele proces hem erg raakt en tegelijkertijd zie ik ook de machteloosheid in zijn gezicht. Ik kan me zo goed voorstellen hoe moeilijk het is om toe te moeten kijken hoe je partner pijn heeft en te zien hoe hard ze werkt.

“Wat ging het ineens snel.”

Na een klein half uur wordt voorgesteld om nogmaals van positie te wisselen. Lieke neemt plaats op de baarkruk en Nick zit op een stoel achter haar. Voor Lieke is het zichtbaar fijn om tussen de weeën naar achteren te kunnen leunen om zo weer wat te kunnen ontspannen en zich voor te bereiden op die volgende intense wee. Heel langzaam zie ik Nick steeds witter worden en hij geeft aan dat hij het heel warm heeft. In de eerste plaats een warme Lieke tegen zich aan en de warmtelamp die vlak naast hem hangt, en ook al aan staat, maakt het er niet veel beter op. Ik haal snel een ontbijtkoek uit m’n koffer, hopelijk doet wat extra suiker hem goed. Ondertussen staat de kleine op het punt om geboren te worden, tijdens de weeën is het hoofdje al goed zichtbaar. Lieke verplaatst zich nog 1 keer van de baarkruk naar het bed. De opmerking ‘voorzichtig lopen hè, er zit een hoofdje tussen je benen’ klinkt wellicht een beetje bizar, maar dat is wel zoals het is. De kleine gaat echt snel komen nu. Lieke neemt nog snel een slokje water voordat de volgende wee komt en wanneer deze zich aandient wordt de kleine meid al geboren. Om 11:22 uur houdt Lieke voor het eerst haar meisje in haar armen en het is heel duidelijk dat ze het nog niet gelooft. Minutenlang kijkt ze met grote ogen rond, dan weer naar Nick, dan weer naar haar meisje in haar armen. ‘Wat ging het ineens snel’, zegt ze verbijsterd. En inderdaad, dat laatste stukje ging heel rap. Nick staat met een grote glimlach aan de andere kant van het bed. Een lach van opluchting en tegelijkertijd een lach van schik, want de grote ogen en de verbijstering van Lieke zijn echt heel grappig om te zien.

“Deze kleine meid is een natuurtalent.”

Nadat de allereerste verbazing wat is gezakt, raakt Lieke voorzichtig het kleine knuistje van haar meisje aan en langzaam zie ik het besef op haar gezicht, hun meisje is geboren en tegelijkertijd is er ook een mama en papa geboren. Vol trots knipt Nick de navelstreng door en daarna wordt de kleine, die zojuist de naam ‘Fee’ heeft gekregen, bekeken en bewonderd. Fee lijkt al snel te gaan zoeken naar de borst en met slechts een klein beetje hulp heeft ze al snel gevonden wat ze zocht. Deze kleine meid blijkt nu al een natuurtalent. Heel even zijn de grote ogen van Lieke weer terug, zo’n eerste keer borstvoeding voelt toch wat raar, zeker met zo’n gulzige kleine. Als Fee een tijdje aan de borst ligt zie ik langzaam maar zeker de rust terugkeren. De rust na die intense persfase en de snelheid waarmee Fee uiteindelijk werd geboren en nu ook de rust om hun kleine meisje uitgebreid te bekijken en bewonderen.

“Alleen maar liefde.”

Dan neemt Nick z’n kleine meisje voor het eerst in z’n armen. Het is een prachtig gezicht en ik neem snel wat foto’s. Van een afstandje kijkt Lieke trots toe. Dan komen de ouders van Lieke binnen en ik ben getuige van een hoop extra liefde die de kamer vult. Het is prachtig om de band tussen ouders en dochter te kunnen zien en te mogen vastleggen. De verloskundige voert de controles uit en kleine Fee doet het prachtig. Tijdens het testen van de loopreflex laat Fee zien er zin in te hebben en ze ‘loopt’ zo van het aankleedkussen over de rand van het aanrecht. Wanneer Fee wordt aangekleed komen ook de ouders van Nick binnen. Na een snelle omhelzing van zoonlief moet hij het toch ontgelden, want die kleine meid is op dit moment uiteraard veel interessanter. Voorzichtig reikt Nick’s vader uit naar het kleine handje van Fee die ze vervolgens meteen vastgrijpt. Wanneer Fee haar eerste outfit aanheeft houdt de verpleegkundige de kleine meid trots in de lucht. ‘Even wachten hoor’, zegt Lieke, ‘eerst even een foto maken’.  Dan gaat Fee weer snel bij Lieke, eerst nog een keer aan de borst en daarna gewoon, heel dichtbij. Van de verbijstering net na de geboorte is niets meer over, nu is alleen maar die overweldigende liefde zichtbaar. ‘Wat is ze eigenlijk gaaf hè?’ zegt Lieke, ‘Ik had verwacht dat ze er veel ‘kreukeliger’ uit zou zien, maar ze heeft zo’n gaaf gezichtje.’ En dat klopt, Fee doet haar naam eer aan, wat een prachtig meisje. Ik neem nog wat foto’s van de familie en wanneer de ouders weer zijn vertrokken besluiten wij ook afscheid te nemen.

Dezelfde dag mag het kersverse gezin weer naar huis, met een kleine vertraging omdat Fee’s temperatuur niet helemaal goed was. Een aantal dagen later vraag ik hoe het tot nu toe is gegaan. Lieke geeft aan dat ze erg moeten wennen en dat het ritme nog ver is te zoeken. Tegelijkertijd is het ook heel mooi en bijzonder om allemaal mee te mogen maken. En als ik me dan toch weer waag aan een toekomstvoorspelling, mooi en bijzonder zal het altijd blijven. Iedere keer gebeurt er weer iets nieuws. Ieder stapje in de groei van je kindje blijft even mooi en bijzonder en dat is precies wat ik jullie toewens voor te toekomst: een prachtig leven met elkaar met nog heel veel mooie en bijzondere momenten!

Het medisch personeel op onderstaande foto’s is onherkenbaar in beeld gebracht i.v.m. privacy.

Geboortefotografie Utrecht
Geboortereportage Utrecht
Bevallingsfotografie Utrecht
Geboortefotograaf Utrecht
Foto's van de geboorte
Geboortefoto's
Geboortefotografie
Geboortereportage
Fotoreportage ziekenhuisbevalling
Birthphotography
Dutch Birthphotographer
Bevallingsfotografie
Bevallingsreportage
Foto's van de bevalling
Fotoreportage geboorte
Birthphotography Utrecht
Birthphotographer Utrecht
Birthphoto's

Wil je meer infomatie over een geboortereportage of geboortefotografie in het algemeen? Kijk dan verder op deze pagina.