Eind mei krijg ik een berichtje van Daniëlle dat ze de geboortefoto’s bij haar zwager en schoonzus heeft gezien en dat dit de aanleiding was om zelf ook een geboortereportage te overwegen. Het is altijd een mooi compliment als mensen enthousiast worden van je foto’s en dat laat ik uiteraard ook in mijn antwoord weten. Als m’n mail af is en ik op het punt sta om op ‘Verzenden’ te klikken valt mijn oog ineens op de achternaam: Noordam. Hmm. Oh. Zou het? Neeeee. Echt? Nou ja zeg, dat had ik wel eerder moeten zien natuurlijk. Daniëlle is de dochter van de broer van mijn man’s vader (ok, die moet je misschien 2x lezen voordat het kwartje valt). We maken een afspraak voor half augustus om alles eens rustig door te nemen en een kleine 2 weken na die afspraak laat Daniëlle weten dat ik de geboorte van hun kleine verrassing vast mag leggen. Leuk en ook wel een beetje extra bijzonder.

“Dit was m’n laatste werkdag voor m’n verlof.”

Zondag 4 november, één maand voor de uitgerekende datum, stuurt Daniëlle me rond de klok van 9 uur een berichtje dat het al flink rommelt. Ik vraag haar of ze bedoelt vanavond specifiek of dat het over het algemeen al flink rommelt. ‘Vanavond’ is haar duidelijke antwoord. Ik geef aan dat ze altijd kan bellen mocht het doorzetten en inderdaad iets voor half 3 ’s nachts belt Daniëlle me op dat ze al onderweg zijn naar het ziekenhuis. Met haar moeder om precies te zijn, want Wouter is nog onderweg naar huis en dat gaat nog wel even duren. We spreken af dat ik ook zal gaan rijden. Terwijl ik in de auto zit laat Daniëlle me weten dat ze inmiddels 4 cm ontsluiting heeft. Rond 4 uur arriveer ik bij het Reinier de Graaf ziekenhuis. De weeën zijn flink pittig, maar Daniëlle kan tussendoor redelijk ontspannen. Ze vertelt dat dit de laatste werkdag voor haar verlof was geweest. Ze had zelfs nog tot 10 uur gewerkt en ondanks dat ze wel krampen had gehad, had ze nooit bedacht dat dit een voorbode van de bevalling zou zijn. Wouter had ook nog een laatste verre rit gepland staan en daarna zou hij voornamelijk in de regio ingezet worden, zodat hij in de buurt zou zijn als de bevalling begon. Die laatste rit was niet met heel veel enthousiasme aangenomen, maar ach, het was nog 4 weken tot de uitgerekende datum, dat laatste ritje kon vast nog wel. Maar de kleine spruit dacht daar blijkbaar anders over. Toen de krampen doorzetten en ze regelmatig, om de vijf minuten kwamen besloot Daniëlle toch maar de verloskundige te bellen. Het was inmiddels kwart over 1 ’s nachts en een kwartier later had Daniëlle haar moeder gebeld, want het leek er toch echt op dat mini had besloten om vandaag te komen.

“Het lijkt er toch echt op dat mini heeft besloten om vandaag te komen.”

Af en toe kijkt Daniëlle op haar telefoon om te zien of Wouter al een bericht heeft gestuurd. Volgens Daniëlle’s berekeningen zou Wouter er rond half 6 kunnen zijn, dus ze moet nog even geduld hebben. Het is lastig om een goede houding te vinden om de weeën op te vangen, liggen is niet fijn en zitten ook niet.  Staand en voorover hangend de weeën opvangen lijkt vooralsnog het beste te gaan, maar Daniëlle geeft aan dat haar voeten een beetje pijn beginnen te doen en bovendien valt telkens de hartregistratie weg. De verloskundige geeft aan dat ze eerst een aaneengesloten periode een goede hartregistratie wil zien en dat ze daarna wel even onder de douche kan als ze wil. Daniëlle besluit om toch in bed te gaan liggen, zodat de buikband van de hartregistratie goed kan blijven zitten.
Om 3 minuten over half 6 stapt Wouter – eindelijk – de verloskamer binnen en zie ik tussen de weeën door zelfs een grote glimlach op Daniëlle’s gezicht verschijnen. ‘Laat het dan nu maar gebeuren, we zijn er nou toch.’ zegt ze. Daniëlle’s moeder neemt afscheid, want over alweer anderhalf uur komen de kleinkinderen weer. Het wordt even een uitdaging om niets te laten merken, want niemand weet nog dat de kleine al onderweg is. Ook voor haar was dit een onverwachte nacht. Rond 6 uur komt de verloskundige langs om te kijken hoe het gaat. Daniëlle heeft dan inmiddels al 6-7 cm ontsluiting, dus de bevalling lijkt zich gestaag voort te zetten. De verloskundige laat weten dat er in de urine wat eiwitten zijn aangetroffen die duiden op een (beginnende) blaasontsteking. Mogelijk is dit de reden dat de bevalling een aantal weken eerder is begonnen. Na het bezoek van de verloskundige gaat Daniëlle even onder de douche. Toch lijkt ze ook daar haar draai niet helemaal te kunnen vinden en een klein kwartier later stapt Daniëlle weer in haar zwarte, oversized ‘VB Transport’ t-shirt de badkamer uit. Ik vind het wel een grappig gezicht en ik durf te wedden dat dit stoere t-shirt nooit had verwacht ooit eens een verloskamer van binnen te zien.

“En het is…. een….. “

Nadat Wouter wat heeft ontbeten en de broodnodige koffie tot zich heeft genomen maakt hij een boterham met kaas voor Daniëlle. Ondertussen is het half 10 geweest en komt de verloskundige van de dagdienst kijken hoe het ervoor staat. Helaas is de ontsluiting de afgelopen uren niet verder gevorderd dus stelt hij voor om de vliezen te breken. Daarna wil hij nog even aankijken of de ontsluiting dan op een natuurlijke manier verder doorzet. De vliezen worden doorgeprikt en het vruchtwater is helder. Daniëlle neemt een hap van haar boterham met kaas, maar dat blijkt later de enige hap te zijn geweest, want na het breken van de vliezen worden de weeën snel heftiger en moet Daniëlle alle zeilen bijzetten om ze door te komen. Gelukkig is daar Wouters hand en die knijpt ze dan ook met liefde tot moes. Na een klein uur worstelen heeft Daniëlle al bijna volledige ontsluiting, het geploeter is dus duidelijk niet voor niets geweest. Het is 11 uur wanneer ze aangeeft dat ze de kleine voelt zakken en nog geen 5 minuten later heeft Daniëlle persdrang. Om kwart over 11 mag Daniëlle voorzichtig mee gaan persen. Ik zie Wouter aan de andere kant van het bed een beetje moeizaam kijken. De oerkracht waarmee Daniëlle hun kindje op de wereld probeert te zetten is ook enorm indrukwekkend en ik kan me niet anders voorstellen dat het voor een partner soms heel moeilijk is om te zien hoe hard er wordt gewerkt, wat een oerkracht daarbij vrijkomt en hoe weinig je voor je gevoel hierin kunt bijdragen. Gelukkig duurt deze fase niet heel lang, want nog geen 20 minuten later, het is dan 11:35 uur, wordt de kleine geboren en is er geen spoor van machteloosheid meer op Wouters gezicht te bekennen en zie ik in plaats daarvan de gelukstranen van z’n gezicht biggelen. En het is… een…. jongetje! Welkom, kleine Milan, de wereld is klaar voor je!

Kleine Milan doet het hartstikke goed en hij mag dan ook lekker bij mama op de borst blijven liggen. De kinderarts zal later nog langskomen om te kijken of alles goed is met Milan, maar voorlopig ziet het ernaar uit dat deze kleine man echt helemaal klaar was voor zijn grote avontuur. Na een kleine anderhalf uur bekijken, bewonderen, knuffelen en een eerste poging tot borstvoeding wordt Milan door de kinderarts nagekeken. Alles ziet er goed uit, alleen is hij wel wat ‘fladderig’ waardoor er wordt voorgesteld om hem nu wat bij te voeden. Milan wordt gewogen (2755 gram) en de verpleegster laat ook nog even zien hoe de kleine man in Daniëlle’s buik heeft gezeten. Daarna mag Milan bij papa kroelen en beginnen Daniëlle en Wouter aan een uitgebreid en emotioneel belrondje. Omdat er niet direct bezoek komt, besluiten we afscheid te nemen.

Twee dagen later liggen Daniëlle en Milan nog in het ziekenhuis. Ze hadden gehoopt al thuis te zijn, echter de kleine man was er blijkbaar toch nog niet helemaal klaar voor. Maar 5 dagen na de geboorte van Milan zie ik dan eindelijk de verlossende foto op Facebook voorbij komen ‘We mogen naar huis.’ En ik weet zeker dat dit niet de laatste foto is die ik op Facebook zal zien, want oh oh, wat zijn papa en mama verliefd op hun kleine man.

Het medisch personeel op onderstaande foto’s is onherkenbaar in beeld gebracht i.v.m. privacy.

Geboortefotografie Delft
Geboortefotograaf Delft
Geboortereportage Delft
Geboortefotografie Zuid Holland
Geboortefotograaf Zuid Holland
Geboortereportage Zuid Holland
Bevallingsfotografie
Geboortefotografie
Geboortereportage
Geboortefotograaf
Foto's van je geboorte
Foto's van de bevalling
Geboortefotografie ziekenhuisbevalling
Fotoreportage geboorte
Geboortefoto's
Bevallingsfoto's

Wil je meer infomatie over een geboortereportage of geboortefotografie in het algemeen? Kijk dan verder op deze pagina.