Het kan snel gaan. En dan heb ik het in dit geval niet over de geboorte zelf. Iedere geboorte blijft me verbazen, zo ook deze.
Het is vrijdag 5 oktober als ik een mailtje van Louise ontvang. Ze realiseert zich dat het wel heel korte termijn is, maar dat ze na lang twijfelen toch hebben besloten om de geboorte van hun tweede kindje te laten vastleggen. Of ik toch nog een plekje vrij heb in de agenda. We maken een afspraak om kennis te maken voor die maandagavond en op 8 oktober reis ik af naar het ‘Bredase’. Leuk om daar weer eens terug te komen, want in mijn studententijd (heeeel lang geleden) woonde ik vlakbij. Vroeger zat in de straat waar Eelko en Louise wonen een friettentje, waar ik als luie student nog wel eens wat ging halen. De friettent is niet meer zag ik later bij het wegrijden, maar eten kun je er nog wel (pizza). De kennismaking verliep ontspannen en gezellig en het was heel aangenaam dat zowel Louise als Eelko veel vragen hadden, ook vragen die me zelf aan het denken zetten. Net nadat ik thuis ben zie ik een mailtje in mijn mailbox verschijnen, Eelko en Louise willen graag de geboortereportage boeken. Omdat Louise 21 oktober is uitgerekend, betekent dat dat de standby-tijd direct in zou gaan en daarom schrijf ik op mijn to-do lijstje dat ik de volgende dag een WhatsApp groep moet aanmaken, iets wat ik altijd doe bij een geboortereportage.

“Ik rol bijna van mijn stoel van verbazing.”

Maar zover kwam het niet, want de volgende dag zie ik dat er iemand anders een WhatsApp groep heeft gemaakt en lees ik dat Louise de weeën al aan het weg puffen is. Ik rol bijna van mijn stoel van verbazing. Die nacht rond half 3 was het begonnen en in de loop van de ochtend leek het door te zetten. We spreken af dat Eelko het me zal laten weten als er updates zijn en ’s avonds net na half 7 volgt het bericht dat ze onderweg zijn naar het ziekenhuis. Louise heeft op dat moment 3 cm ontsluiting. Bij iedere geboortereportage is dit even een lastig moment, want ga ik nu rijden of kan ik nog even wachten. Op basis van de geboorte van hun eerste kindje weet ik dat het ineens heel snel kan gaan en bovendien ben ik liever een uur te vroeg dan een minuut te laat, dus ik laat Eelko weten dat ik nog snel een douche neem en daarna richting het Amphia Ziekenhuis ga rijden. Om kwart over 8 kom ik aan in Breda en zie ik een berichtje van Eelko binnenkomen, de adresgegevens van het Amphia. Ik moet erom lachen en laat hem weten dat ik al in de parkeergarage sta. Wanneer ik de verloskamer binnen kom staan ze net op het punt om richting OK te gaan voor een ruggenprik, Louise heeft op dat moment zo’n 5 cm ontsluiting. Ik maak nog snel wat foto’s en daarna blijf ik alleen achter en een stille verloskamer. Ik maak wat detailfoto’s van de verloskamer, de kleertjes op en aankleedkussen en de onaangebroken stroopwafels op het nachtkastje. Een kleine 3 kwartier later, het is dan 21:00 uur, komen Eelke en Louise weer terug. Het plan is om binnen het uur de vliezen te breken.

“De kleine gaat komen….. en wel nu.”

Echter na het zetten van de epiduraal lijken de weeën af te zwakken en tegen half 11 wordt er besloten om weeopwekkers in te zetten, waarvan de dosis rond 11 uur weer wordt opgehoogd. Louise heeft op dat moment 7 cm ontsluiting. Ik kijk naar het beeldscherm en het lijkt erop dat de weeën nu helemaal stil zijn komen te vallen. Daarom stuur ik net na half 12 een berichtje naar mijn man dat hij niet op me hoeft te wachten, het zou best nog wel eens een tijdje kunnen duren. Net na kwart voor 12 kijk ik nog eens naar het beeldscherm en zie in het afgelopen half uur maar 1 klein bergje, slechts 1 wee, echter nog geen 5 minuten later grijpt Louise verschrikt naar beneden en roept ‘de katheter zit niet goed, het doet zo’n pijn’. Ik zie een korte glimlach op het gezicht van de verloskundige verschijnen. Ze stelt Louise gerust dat het niets met de katheter te maken heeft, maar deelt meteen mede dat de kleine gaat komen, en wel nu. Ik knipper 2x met m’n ogen en de adrenaline zit meteen tot aan m’n voorhoofd. Dit zag ik niet aankomen. Na een ‘worsteling’ met deze oerkracht van nog geen 4 minuten, wordt kleine Robin op 9 oktober om 23:59 uur geboren. De ontlading is groot, en niet alleen bij de kersverse ouders. Een klein uur lang fotografeer ik 2 tot over hun oren verliefde ouders. Daarna wordt kleine Robin gecheckt, gewogen en aangekleed. In de tussentijd stuur ik mijn man nog een berichtje, dat de kleine net voor twaalven geboren is en een paar minuten later krijg ik bericht terug ‘jij moet er echt eens mee ophouden om te proberen het verloop van een geboorte te voorspellen’. Ik denk… dat hij gelijk heeft.

“Ik mocht weer veel liefde vastleggen, liefde die er al was en liefde die spontaan ontstond.”

Rond kwart voor 2 nemen we afscheid en rijd ik weer terug naar huis. Wat was het ook deze keer weer een achtbaan. Een paar dagen later stuurt Eelko me een bericht. Of ik de tijd waarop de geboortefoto werd gemaakt wil vergelijken met de atoomklok. Hij is nieuwsgierig of Robin echt om 23:59 is geboren en niet toevallig om 00:00 uur. Als het goed is loopt de tijd op mijn camera zo goed als in sync met de atoomklok, maar ik check het voor de zekerheid toch nog even. Er blijkt 8 seconden tussen te zitten. Ik laat hem weten dat Robin om 23:59 en 28 seconden geboren werd, dus 9 oktober is (en blijft) echt de verjaardag van deze kleine man.

Lieve Eelko en Louise, het was een bijzonder avontuur, een avontuur dat ik niet had willen missen. Daar in verloskamer 9 van het Amphia Ziekenhuis mocht ik heel veel liefde vastleggen, liefde die er al was en liefde die spontaan ontstond toen jullie kleine man ter wereld kwam. Ik wens jullie alle goeds toe voor de toekomst.

Het medisch personeel op onderstaande foto’s is onherkenbaar in beeld gebracht i.v.m. privacy.

Bevallingsfoto's
Geboortefotografie Breda
Geboortereportage Breda
Geboortefotograaf Breda
Bevallingsfotografie Breda
Geboortefotografie Noord Brabant
Geboortereportage Noord Brabant
Geboortefotograaf Noord Brabant
Bevallingsfotograaf Breda
Bevallingsfotograaf Noord Brabant
Bevallingsreportage Breda
Bevallingsreportage Noord Brabant
Fotoreportage geboorte Breda
Fotoreportage geboorte Noord Brabant
Geboortefotografie
Ziekenhuisbevalling
Foto's van de geboorte
Geboortefoto's
Geboortefotografie ziekenhuisbevalling

Wil je meer infomatie over een geboortereportage of geboortefotografie in het algemeen? Kijk dan verder op deze pagina.