Geboortefotografie in Den Haag | Een rustige thuisbevalling

Het is kwart over 4 (‘s nachts) als ik – in de verte – een app’je hoor binnenkomen. Tijdens de standby periode die 2 weken voor de uitgerekende datum ingaat, ben je onbewust toch een stuk alerter. Normaal gesproken slaap ik als een blok en word ik niet zomaar wakker.

Als ik op mijn telefoon kijk, zie ik dat het Remon is. De eerste weeën zijn een feit. Er is al kort contact geweest met de verloskundige en er is afgesproken om weer contact te zoeken als de weeën intenser zijn geworden. Ik besluit om vroeg naar mijn werk te gaan, omdat ik vanaf daar binnen een half uur in het centrum van Den Haag kan zijn. Vanuit Numansdorp duurt dat aanzienlijk langer, zeker in de spits. Ik ben net op mijn werk als Remon me weer een app’je stuurt. De weeën komen ondertussen om de 4 minuten en als dit nog een half uurtje doorzet, dan gaan ze de verloskundige weer bellen. Voor de zekerheid controleer ik het geheugenkaartje in mijn camera en ook nog even de batterij. Check, alles is in orde!

Tegen half 9 geeft Remon aan dat de verloskundige onderweg is. Ik heb zo’n vermoeden dat het wel eens snel zou kunnen gaan, dus ik stel voor dat ik rustig aan richting Den Haag ga rijden. Iets voor 9 zie ik Remon’s berichtje, dat ik nog wel even kan wachten en hij het laat weten als de verloskundige heeft gekeken. Ik geef aan dat ik al onderweg ben en als ik een paar minuten later lees dat Romy al 6 cm ontsluiting heeft, ben ik blij dat ik ben gaan rijden. Ook om 9 uur is het nog behoorlijk druk op de weg en het is net na half 10 als ik bij nummer 258 aanklop, aangezien ik nergens een deurbel zie. Heel even twijfel ik, want in mijn herinnering heb ik de vorige keer (tijdens het kennismakingsgeprek) wel aangebeld. Er wordt niet open gedaan en ik bel Remon. Merel (de verloskundige) neemt aan en zegt dat ze de deur komt opendoen. Maar na 5 minuten wachten sta ik nog steeds voor een gesloten deur. Als mijn telefoon overgaat en ik aanneem hoor ik Merel zeggen: “Waar ben je dan?”. “Ehm, op nummer 258”, antwoord ik. Ik kijk om me heen en zie dat ik in de verkeerde straat sta. Tuurlijk, lekker handig en uitgerekend vandaag. Ik moet zeggen dat de straatjes ook wel heel erg op elkaar lijken, maar dat is natuurlijk een zwak excuus 😛 .

Als ik boven kom zie ik dat alles al in gereedheid is gebracht. Merel heeft zojuist de baarkruk bij de praktijk (die om de hoek zit) gehaald, dus als Romy wil kan ze daar gebruik van maken. Nu ligt ze op haar zij in bed en vangt zo de weeën op, terwijl Remon tegendruk op haar onderrug geeft. De weeën zijn al best intens en Romy concentreert zich volledig om ze op te vangen. Het is eigenlijk precies zoals ik het me had voorgesteld tijdens het kennismakingsgesprek. Het was me toen al opgevallen hoe liefdevol en zachtaardig beiden waren en ik zie dat ook nu direct weer als de eerste wee (na mijn binnenkomst) zich aandient. De warmte in de kamer wordt niet alleen veroorzaakt door de temperatuur, maar absoluut ook door de sfeer. Ik voel direct een golf van dankbaarheid opkomen wanneer ik besef dat ik ook bij deze geboorte aanwezig mag zijn en deze mag vastleggen. Als de weeën nog wat intenser worden vraagt Merel of Romy zo wil blijven liggen of dat ze misschien nog even onder de douche wil. Ze twijfelt even, aangezien ze zo geconcentreerd bezig is met het opvangen van de weeën dat het hoofd op dit moment gewoon even uit lijkt te staan. Nadenken staat nu in ieder geval niet bovenaan het prioriteitenlijstje, ze zit helemaal in de ‘flow’. Romy besluit om toch nog even onder de douche te gaan en tussen de weeën door gaat ze snel naar de badkamer. De kraan staat nog maar net aan als de volgende wee al weer opkomt. Met de douchedeur op een kiertje, 1 hand op de onderrug en in de andere hand een handdoek om het water dat door de kier komt op te vangen steunt Remon haar zo goed mogelijk. Ondertussen is ook de kraamhulp gearriveerd en nadat Romy nog een laatste wee heeft opgevangen, wordt ze – onderweg naar de slaapkamer – snel afgedroogd.

De weeën komen nu snel achter elkaar, zijn heel intens en Romy haalt net de slaapkamer voordat de volgende wee alweer komt. Even gaat ze op handen en knieën op bed zitten, voordat ze op haar zij gaat liggen. Merel checkt hoe ver Romy is en vraagt vervolgens of ze op bed wil bevallen of toch liever op de baarkruk gaat. Ze heeft nu volledige ontsluiting en mag gaan persen. Romy besluit om op de baarkruk te gaan. Ik installeer de video camera en zet deze aan. In de eerste mail die Romy mij stuurde had ze namelijk aangegeven dat ze graag een filmpje wilde van de geboorte zelf. Bij de geboorte van haar dochter was veel in een roes aan haar voorbij gegaan en in de maanden na de bevalling had ze Remon bestookt met vragen. Nu wilde ze graag alles vastgelegd hebben zodat ze op een later moment de geboorte nog een keer – in detail – kon herbeleven , maar ook om alles te verwerken en een plekje te kunnen geven. Per slot van rekening is een geboorte een zeer intense ervaring.

De eerst perswee op de baarkruk is heel heftig en Romy geeft goed geluid waarbij Merel aangeeft dat Romy moet proberen om het geluid laag te houden (in toonhoogte), aangezien ook dit kan ondersteunen in het ‘laten zakken’ van de kleine. Romy volgt de instructies precies en nog geen 5 persweeën later wordt zoon ‘Raphaël’ om 10:46 uur geboren. Vol liefde en geëmotioneerd neemt Romy hem in haar armen. Ik moet ineens denken aan Romy’s woorden die zijn blijven hangen tijdens ons kennismakingsgesprek. Tijdens de zwangerschap van haar dochter had Romy zichzelf maandenlang gevuld met positieve gedachten m.b.t. de bevalling. Heel vaak had ze de woorden ‘Ik kan het, ik kan het’ tegen zichzelf gezegd. En terwijl ik naar Romy kijk denk ik: ‘Ja, ze kan het…. En hoe!’

Na de eerste ontlading, de eerste emoties en de eerste lach zegt Remon (gekscherend?): “Nou, dat ging makkelijk. Op naar de derde, hè schat?”. Als ik naar Romy’s enigszins verwarde gezicht kijk, moet ik erom glimlachen. Ze zit nog half in haar ‘geboorte-flow’ en deze ‘informatie’ is ineens wel heel veel om te behappen. In het uur na deze (grappig bedoelde?) opmerking hoor ik Romy een aantal keer vragend zeggen: ‘Het is goed zo, hè lieverd? Ja, toch?’.
Terwijl Romy op bed ligt, zoekt kleine Raphaël druk naar mama’s borst. Ze laten hem even zoeken en dan met een klein beetje begeleiding van de kraamhulp volgt al snel de beloning. Ondertussen voert Merel de nacontrole bij Romy uit. Daarna volgt het onderzoek van de kleine en alles is tip-top in orde. Merel maakt nog wel een foto van een blaasje op de tong van Raphaël. Iets om even in de gaten te houden.

Daarna is het eindelijk papa-tijd. Terwijl Remon zijn zoon aanpakt, zie ik het geluk en de blijheid in zijn ogen. Als hij met Raphaël op de borst op bed ligt, sluit hij even zijn ogen om het moment volledig in zich op te nemen. Wat een prachtig beeld weer. Terwijl kleine Raphaël bij papa ligt worden de naasten via Facetime op de hoogte gebracht van de geboorte. Vanuit mijn standpunt kan ik de telefoon niet zien, maar ik moet hartelijk lachen wanneer ik een ‘Zeg, richt ‘m eens op de kleine. Jullie ken ik inmiddels wel’ uit het apparaat hoor komen. Aangezien er de komende uren geen bezoek komt, zodat Romy en Remon alle tijd hebben om wat te rusten en om uitgebreid kennis te maken met hun kersverse zoon, begin ik mijn spullen alvast wat op te ruimen. Remon zegt te vermoeden dat Raphaël heeft geplast. Wanneer Merel het dekentje wegtrekt, moet al snel de conclusie worden getrokken dat het ‘iets’ meer is dan een plasje. Snel pak ik mijn camera. Ik kan het niet laten….. dit beeld moet toch nog even worden vereeuwigd 😉 .

Geboortefotografie in Den Haag
Geboortereportage Den Haag
Bevallingsfotografie Den Haag
Geboortefotograaf Den Haag
Geboorte op baarkruk
Fotograaf bij de geboorte
Fotografie thuisbevalling
Dutch Birthphotographer
Birthphotography
Geboortefoto's

Wil je meer infomatie over een geboortereportage of geboortefotografie in het algemeen? Kijk dan verder op deze pagina.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *