10 redenen om een geboortereportage te laten maken

Overweeg je om een geboortereportage te laten maken? Hieronder de 10 belangrijkste redenen om het wel te doen. Of zie jij een geboortefotograaf juist helemaal niet zitten? Dan raad ik je zeker aan om even verder te lezen, wie weet geeft deze blog je op z’n minst wat stof tot nadenken..

Natuurlijk laat je de geboorte van jouw kindje door een geboortefotograaf vastleggen, omdat:

1) Jouw kleintje simpelweg de allermooiste, allerknapste en allerliefste is!

Zet 100 babies op een rij en ik durf te wedden dat je jouw kleintje aan zult wijzen als de Doutzen Kroese/Michiel Huisman onder de babies. En zo hoort het ook, want jij – als mama of papa – zorgt natuurlijk het liefst voor die allermooiste, allerknapste en allerliefste. Wat dat betreft heeft de natuur haar zaakjes wel op orde. Voordat ik zelf mama werd beweerde ik altijd dat ik heel objectief zou kunnen beoordelen of ik mijn kind knap zou vinden of niet…. totdat de gynaecoloog het blauwe doek liet zakken en ik vol verbazing naar het kale propje (met elfenoortjes ♥ ) voor me keek. Ik was zo verwonderd dat zoiets moois uit mij was gekomen. Als 100 mensen tegen me hadden gezegd dat mijn zoon niet knap was, dan had ik ze allemaal voor gek verklaard, want die van mij was (en is) gewoon het allerknapst. En de allermooiste, allerknapste en allerliefste verdient toch een fotoreportage van de meest intense reis die hij/zij ooit in zijn/haar leven zal maken?

Een geboortefotograaf bij de geboorte

2) Deze intense gebeurtenis er een is die vaak in een roes wordt beleefd.

Het is de meeste vrouwen niet gegund dat ze even tussen de aardappelen en de vanillevla een kleine op de wereld zetten. Bevallen is over het algemeen keihard werken, vraagt opperste concentratie en vergelijk ik voor het gemak maar even met een achtbaanrit. Maar dan wel eentje die niet binnen een paar minuten is afgelopen. Ik weet zeker dat je van deze achtbaanrit niet iedere seconde en iedere bocht gaat onthouden. Voor veel vrouwen is het prettig om via de geboortereportage de geboorte van hun kindje te herbeleven. Omdat het een diepe indruk heeft achtergelaten, deze indruk soms ook verwerkt moet worden en simpelweg omdat je apetrots bent op je kleine spruit. En op jezelf natuurlijk!

3) Spijt altijd pas achteraf komt

Als je vooraf had geweten dat je achteraf spijt zou krijgen, dan had je nu geen spijt gehad, omdat je er vooraf voor had gezorgd dat je achteraf geen spijt zou krijgen. Logisch, toch? Ik heb nog nooit gehoord dat men spijt had van de geboortereportage. Niet van mijn eigen klanten en ook niet van (de klanten van) collega geboortefotografen. Andersom – helaas – wel. Regelmatig hoor ik bij een kennismakingsgesprek, dat men zo’n spijt heeft dat er bij de vorige geen geboortereportage is gemaakt. Ook wordt vaak gezegd dat de aanstaande papa foto’s zou maken, maar dat het daar – om welke reden dan ook – totaal niet van is gekomen. Hoe prettig is het dan dat je gewoon vooraf kunt regelen dat je achteraf geen spijt gaat krijgen, want vergeet niet, een geboorte is nu eenmaal niet een gebeurtenis die je even opnieuw kunt doen.

4) Een prachtige gebeurtenis een tastbare herinnering kan worden.

Waarom leggen we een bruiloft wel vast, halen we bij een verjaardag ook onze camera (of telefoon) uit de tas om wat kiekjes te maken en zouden we de geboorte van je kindje niet vastleggen? Ik durf te wedden dat de dag waarop je kindje wordt geboren op z’n minst net zo indrukwekkend is als de dag waarop je trouwde, je afstudeerde, je 20 (of 30, of 40) werd of vul zelf maar iets in. Met een geboortereportage kun je altijd terug naar deze bijzondere gebeurtenis. En denk je bij geboortefoto’s al snel aan ‘Ieuwww’? Blader dan eens door mijn portfolio. Ik durf te wedden dat je daar geen ‘Ieuwww’ aantreft.

5) Dit een moment van samen is.

“Mijn man zou de foto’s maken. Ik heb er nu om precies te zijn 2, waarvan er ook nog 1 niet scherp is”. Precies, dat dus. Naast het feit dat het maken van foto’s in vaak moeilijke lichtomstandigheden en kleine ruimtes voor een professional al een uitdaging is, is het ook de vraag of je wel moet willen dat je man (of vriend, vrouw, vriendin of andere geboortepartner) de foto’s gaat maken. Ik ben van mening dat je als fotograaf uit het moment moet kunnen stappen om ditzelfde moment – goed en mooi – te kunnen vastleggen. En daarmee belet je je partner dus om deze bijzondere gebeurtenis echt samen te beleven. En dat is zonde.

De ‘geweldige’ telefoonkiekjes van mijn eigen bevalling. Oh, wat ben ik blij dat er ook een professionele fotograaf aanwezig was.

161001_blog_geboortefotografie_02

6) Het moment suprême niet ‘Ieuwww’ is, maar ‘Wowwww’

Als je het over geboortefotografie hebt, dan denken de meeste mensen (helaas nog steeds) aan frontale, bloederige beelden. En laten dat nou net de beelden zijn die een goede geboortefotograaf niet maakt. Tenzij je er specifiek om vraagt natuurlijk. Een goede geboortefotograaf weet, óók van het geboortemoment zelf, een prachtig flatteus beeld te maken. Een foto waarvan jij achteraf ‘Wowww’ zegt in plaats van ‘Ieuwww’.

de geboorte

7) Je prachtige foto’s krijgt en er niets voor hoeft te doen.

Behalve bevallen dan 😉 . Er wordt niet gevraagd om te poseren, naar het licht te draaien, te glimlachen, de fotograaf aan te kijken, dat plukje haar uit je gezicht te halen, je kin iets naar voren te steken, de vouw uit je shirt te strijken, de hand van je partner te pakken, het washandje op je voorhoofd iets omhoog te leggen, enz. Sterker nog, de aanwezigheid van een geboortefotograaf is onopvallend. En zo hoort het ook, een geboortefotograaf vertelt jullie persoonlijke verhaal, zonder daar zelf onderdeel van te zijn.

8) Een vrouw juist dan op haar mooist is.

Ik heb het dan niet over mooi in de zin van gepolijst mooi, maar mooi in de zin van puurheid en authenticiteit. Ik vind het iedere keer weer prachtig om te zien hoe een vrouw in de verre uithoeken van haar lichaam, geest en ziel de kracht en concentratie weet te putten om haar kindje op de wereld te zetten. Mooi, omdat die rationele laag vervaagd en daarvoor een oerinstinct in de plaats komt. Uitspraken zijn ineens niet meer doordacht, wat overigens soms voor hilarische opmerkingen zorgt (“kun je m’n benen er niet even afschroeven, ze zitten in de weg”) of hele functionele (“Mond dicht, ik probeer me te concentreren”). Mooi, omdat iedere vrouw het op een manier doet, die haar past. Mooi om die pure emotie te zien nadat haar kindje net is geboren, of die serene rust als haar kindje op haar borst ligt. Ja, voor mij is dit  schoonheid in de meest zuivere vorm.

Geboortefotograaf Zuid-Holland

9) Deze betaalbare reportage onbetaalbaar blijkt.

Ik hoor elke keer weer hoe mooi en waardevol de foto’s van de geboortereportage zijn. Het woord onbetaalbaar heb ik niet eens zelf verzonnen, maar werd gesproken door een klant, die haar geboortereportage een ‘onbetaalbare herinnering om voor altijd te koesteren’ noemde.
Ik zeg trouwens niet dat betaalbaar hetzelfde is als goedkoop. Ik hoor zelfs regelmatig dat men een geboortereportage zo duur vindt. Als je sec naar de centjes kijkt, kan ik begrijpen dat een geboortereportage een behoorlijke investering kan zijn. Vergelijk je geboortefotografie echter met bijvoorbeeld bruidsfotografie, dan is het prijskaartje van een bruidsreportage veel hoger (en zij hebben niet eens 4 weken lang  24/7 standby-tijd). Als je de prijs van een geboortereportage om gaat rekenen naar een uurtarief en daarbij de investering qua apparatuur/training enz. zelfs nog buiten beschouwing laat, kom je op een gemiddeld uurtarief uit waarvoor mijn stiefzoon van 16 niet eens vakken gaat vullen bij de Appie. Wat dat betreft is geboortefotografie voor de meeste fotografen – naast hun vak – ook echt een passie/roeping. Gelukkig is een geboortereportage niet sec in centjes uit te drukken en blijkt die tastbare herinnering keer op keer van onschatbare waarde. En mochten de centjes toch een issue blijken, denk dat eens aan een cadeaubon als babyshower- of kraamcadeau. Dan heb je het bedrag van die reportage of dat prachtige geboortealbum zo bij elkaar.

10) Het meestal anders loopt dan je vooraf had gedacht

Iedereen hoopt natuurlijk op een voorspoedige bevalling, die verloopt volgens het beeld dat je vooraf in je hoofd had. Natuurlijk is het goed om vooraf na te denken over jouw geboortewensen (een geboorteplan kan hierbij helpen), maar misschien is het ook goed om op z’n minst te beseffen dat het ook anders kan lopen. Van alle geboortes die ik heb mogen fotograferen, zijn er slechts een klein aantal volgens ‘planning’ gegaan. Het merendeel loopt toch anders en een enkele geboorte loopt…. niet goed. En hier wil je uiteraard niet te lang bij stilstaan en ik wil ook niemand van de roze (of blauwe) wolk af slingeren, maar ik wil wel aangeven dat wellicht juist dan een geboortereportage van onschatbare waarde blijkt te zijn.

“Ons eerste kindje is stil geboren. Totaal onverwacht. We hebben om precies te zijn één foto. Wist ik toen maar van het bestaan van geboortefotografie.”

“Ik had nooit gedacht dat het zo zou lopen en dat mijn kleine meisje het zo moeilijk zou krijgen. Ik ben ontzettend dankbaar dat de momenten waar ik niet bij kon zijn zijn vastgelegd. Via de foto’s kon ik deze momenten alsnog beleven en een plekje geven.”

Heeft deze blog je nieuwsgierigheid geprikkeld en wil je wat meer informatie over een geboortereportage? Kijk dan verder op deze pagina.

1 antwoord
 1. Joyce
  Joyce zegt:

  Lieve Joanne,
  Wat ben je toch een topwijf een een mooi mens.
  Je schrijft dit zo mooi en leuk! Ik kan het als collega alleen maar hiermee eens zijn!
  Potentiële klanten; wat Joanne schrijft is allemaal waar. Maak een afspraak met haar en ze zal je veel zorgen weg nemen en een super belangrijke herinnering geven!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *